obiad

Grillowany łosoś ze szczypiorem, burakami i sosem z koziego sera chevre

25 Min Gotowanie

3-4 Porcje

Share
Share

Grillowany łosoś ze szczypiorem, burakami i sosem z koziego sera chevre

Zacznij od dressingu: dokładnie zmieszaj jogurt z serem chevre w misce. Dodaj soli i pieprzu do smaku. 

Sałatę umyj i umieść na dużym półmisku. Pokrój buraki w cienkie plastry i umieść na sałacie. Posyp orzeszkami pinii lub nasionami słonecznika, następnie polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Grilluj łososia na wysokiej temperaturze, około 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zgrilluj szczypior. 

Zdjętego z grilla łososia i szczypior umieść na półmisku i polej dressingiem . Dodaj tymianku do smaku.

SKŁADNIKI

MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 4 kawałki łososia MOWI saku
  • 2 duże
  • ugotowane ziemniaki
  • 200 g sałaty Twojego wyboru
  • 1 garść orzeszków pinii lub nasion słonecznika
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny
  • 1 pęczek szczypioru
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 100 g koziego sera chevre
  • Świeży tymianek do smaku