Czarny makaron z pieczonym łososiem MOWI marynowanym w pieprzu i cytrynie z musem z pora i groszku - MOWI

KOLACJA

Czarny makaron z pieczonym łososiem MOWI marynowanym w pieprzu i cytrynie z musem z pora i groszku

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Czarny makaron z pieczonym łososiem MOWI marynowanym w pieprzu i cytrynie z musem z pora i groszku

Zaczniemy od wyjęcia głębokiej miski i wlania do niej oliwy. Wsypujemy łyżkę kolorowego pieprzu, startą skórkę cytryny i wszystko dokładnie mieszamy.

Wyjmujemy 2 sztuki przepysznej porcji surowej łososia MOWI i delikatnie obtaczamy je we wcześniej zrobionej marynacie. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

W międzyczasie wlewamy do nagrzanego garnka łyżkę oliwy, dodajemy ¼ posiekanego pora i kubek groszku, po czym zalewamy 200 gramami śmietany. Wszystko zgrabnie mieszamy i posypujemy solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy kilkanaście poszarpanych listków mięty i wszystko blendujemy. Mus jest już gotowy – odstawiamy go na bok.

Czas zająć się czarnym makaronem. Wrzącą wodę solimy i wrzucamy 200 gram czarnego makaronu. Gotujemy do miękkości i odcedzamy.

By podkreślić delikatny smak MOWI innym, unikalnym smakiem na osobnej patelni przygotujemy chorizo. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię 100 gram pokrojonego chorizo i pozwalamy mu się chwile podsmażyć, a następnie dodajemy pokrojony na cienkie plasterki ząbek czosnku. Z chorizo wytopi się nasycony kolorem olej, który idealnie połączy się ze smakiem MOWI.

Czy wszystko się już ładnie zarumieniło? Jeżeli tak, możemy zdjąć patelnię z gazu.

Pamiętajcie, że “jemy także oczami”. Aby nasycić się nie tylko smakiem, ale i wyglądem potrawy – polecamy, by zielony mus stał się jej podstawą, a dopiero na nim znalazł się niesamowity, czarny makaron, pokryty chorizo z czosnkiem.

A na tym wszystkim, na samym szczycie – dobro z piekarnika – łosoś MOWI.

Bon Appétit !

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • łyżka kolorowego pieprzu
  • skórka z cytryny
  • 200 g czarnego makaronu
  • ząbek z czosnku
  • 1/4 poru
  • kubek groszku
  • kilkanaście listków mięty
  • 200 ml śmietanki
  • 100 g chorizo
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz