Kolorowe carpaccio z łososia MOWI - MOWI
Kolorowe carpaccio z łososia MOWI
Kolorowe carpaccio z łososia MOWI

Wielkanoc

Kolorowe carpaccio z łososia MOWI

30 min

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Pure Świeża porcja– 4 szt.
  • 0,1 l koncentratu z buraka
  • 2-3 łyżki koperku (posiekanego)
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)
  • 1 ćwiartka limonki
  • 1 garść roszponki
  • 1 jabłko
  • kilka sztuk kaparów jabłkowych
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1-2 sztuki buraków marynowanych
Kolorowe carpaccio z łososia MOWI

Carpaccio z łososia MOWI to efektowna i zdrowa przekąska, która nie tylko uświetni Wasze imprezowe stoły, ale też da Wam pretekst do relaksu. Czyli, jak zwykle – dajemy Wam to, czego potrzebujecie najbardziej 🙂

Sposób przygotowania:

  1. Na początek łosoś MOWI zostanie sam, i to na parę godzin, bo… będziemy go marynować w marynacie z soku z cytryny, skórki pomarańczy, cukru, soli i koncentratu z buraków.
  2. My ten czas poświęcimy na przygotowanie innych elementów naszego carpaccio oraz… obiecany relaks. Przecież nie spędzimy całego czasu w kuchni – to byłoby zwykłe marnotrawstwo, a tego nie wolno tolerować i to nie tylko w kuchni! Jednak zanim będziemy cieszyć się czasem wolnym – skończmy drugi etap naszego przepisu.
  3. Łosoś marynuje się z innymi składnikami, więc zabieramy się za krojenie jabłek, najlepiej w drobną kosteczkę.
  4. Potem kolejna akcja z udziałem noża, tym razem dbamy o buraki i tniemy je w cienkie plasterki.
  5. Koperek zaś kroimy czy też siekamy dowolnie.
  6. Dodajemy resztę warzyw z przepisu i mieszamy je ze sobą, w zależności od wrażliwości artystycznej układając wzory lub ciesząc się kolorystycznym chaosem.
  7. Po tym elemencie to, na co wszyscy czekają od czasów podstawówki – przerwa! Wykorzystujemy ją w dowolny, wybrany sposób, dbając jednak o to, aby się zrelaksować. Taki pretekst jak carpaccio i dania z łososia nie zdarza się zbyt często, choć może właśnie szansa na beztroskę będzie drugim argumentem, obok smaku, aby jak najczęściej wracać do tego przepisu.
  8. Przerwa trwa tyle ile trwało marynowanie łososia. Nasze carpaccio jest już prawie gotowe, a dania z łososia urozmaicają się o kolejny, kolorowy przepis. Kroimy rybę w cienkie plastry i układamy ją na warzywach, serwujemy z limonką.

Voila i gotowe!

Mamy dla Was wiele propozycji potraw, lecz najlepszą harmonię na wielkanocnym stole, obok carpaccio z łososia zapewni tatar z łososia z pistacjami i czarnym kawiorem i sałatka z dzikim ryżem i łososiem wędzonym na gorąco. Będzie pięknie i pysznie!

  • MOWI Pure Świeża porcja– 4 szt.
  • 0,1 l koncentratu z buraka
  • 2-3 łyżki koperku (posiekanego)
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)
  • 1 ćwiartka limonki
  • 1 garść roszponki
  • 1 jabłko
  • kilka sztuk kaparów jabłkowych
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1-2 sztuki buraków marynowanych