PRZEPIS NA KOLACJĘ

Bouillabaisse

30 Min Gotowanie

2-3 Porcje

Share
Share

Bouillabaisse

Pokrój łososia w drobne kawałki.
Pokrój cebulę w piórka i paprykę w paski. Posiekaj czosnek i papryczkę chilli. Rozgrzej garnek z olejem. Podsmaż warzywa często mieszając. Dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Dodaj nasiona kopru włoskiego i gwiazdki anyżu.
Dodaj bulionu i białe wino. Gotuj przez około 20 minut na małym ogniu.
Na końcu dodaj sok z cytryny, szafran oraz sól i pieprz do smaku.
Gdy wywar będzie gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj łososia. Pozwól aby ryba leżała w gorącym wywarze przez około 5 minut przed podaniem.
Podawaj z sosem aioli, chlebem oraz świeżą natką pietruszki.

Składniki

MOWI Pure Świeża porcja
  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 4 pomidory
  • 300 ml białego wina
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/2 g szafranu
  • świeżo wyciskany sok z 1 cytryny
  • do serwowania: sos aioli
  • chleb i świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 800 ml bulionu rybnego lub bulionu ze skorupiaków
  • Około 500g łososia MOWI