

na grilla
Łosoś lubi się opalać!
Łosoś z grilla jest na fali!
Jeżeli macie ochotę na pyszną rybę z rusztu – ruszcie po MOWI! Mamy dla Was przepyszny wachlarz grillowych propozycji: gotowe do grillowania łososie BBQ w stylu karaibskim, gruzińskim, oraz porcje surowe – które możecie zamarynować sami – w 3 wielkościach, dopasowane do każdej ilości rozkochanych w grillu smakoszy!

Gotowe na grilla! Poznaj pełne smaku propozycje MOWI:
Chrupiący od zewnątrz, w środku delikatny i soczysty. Daj się zachwycić MOWI z grilla!
Burgery i kiełbasy… to już nie te czasy. Teraz grillem rządzi łosoś.
Łosoś MOWI ma w sobie całe mnóstwo kwasów tłuszczowych Omega-3. Dzięki nim jest pyszny, zdrowy i świetnie znosi grillowanie. Kwasy Omega-3 sprawiają, że łosoś nie robi się suchy pod wpływem temperatury. Przeciwnie – zachowuje swoją naturalną soczystość, a do tego z łatwością przyjmuje smak Twoich ulubionych marynat i dressingów.
Nie trać czasu i grilluj z MOWI. A kiedy goście będą pytać o dokładkę, powiedz im: dajcie mi dosłownie parę minut!
Znajdź swój pomysł na grilla w naszych przepisach:

30 MIN
Gotowania
2
Porcje

20 MIN
Gotowania
2
Porcje

30 MIN
Gotowania
2
Porcje

30 MIN
Gotowania
2
Porcje

20 MIN
Gotowania
4
Porcje

20 MIN
Gotowania
2
Porcje
Jak grillować łososia? MOWI to wie!
Jeżeli nie chcesz zagłębiać się w teorie, tylko po prostu grillować, to zapamiętaj najprostsze trzy zasady: posmaruj łososia olejem, nie przegrzej go i nie przewracaj na grillu zanim sam Ci nie pokaże, że tego chce. A jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej – obejrzyj film i przeczytaj nasze podpowiedzi.
Grillowanie krok po kroku:
Godzinę lub dwie przed grillowaniem posyp łososią solą morską.
Rozpal grilla na średnią temperaturę. Nie przesadzaj, lub daj mu chwilę przestygnąć.
Delikatnie nasmaruj ruszt olejem.
Zrób to samo z łososiem – posmaruj go odrobiną oliwy lub oleju.

Kładź łososia najpierw skórą do dołu. Albo do góry. Są dwie szkoły i kompletnie nie ma między nimi zgody, ale obie dają dobre rezultaty. Możesz nawet położyć połowę porcji tak, a drugą inaczej.
Zanim obrócisz łososia na drugą stronę, poczekaj aż będzie w 3/4 gotowy. Zauważysz to: ¾ łososia zmieni kolor – od dołu.

Ważne: zanim przewrócisz rybę, wytrzymaj te parę minut bez szturchania i dotykania łososia. Naprawdę lepiej go nie ruszać, kiedy się grilluje, bo gdy będzie gotowy, sam odejdzie od rusztu.
Jeżeli chcesz równo wypiec rybę, opuść pokrywę grilla i gotuj pod przykryciem – wystarczy, że od czasu do czasu kontrolnie zajrzysz do środka.

Sprawdź inne pomysły, by rozpalić swój apetyt:


Układaj łososia na warzywach
Aromatyczny fenkuł, orientalna trawa cytrynowa, a może sezon szparagowy? Wrzuć swoje ulubione warzywa na ruszt i dopiero na nich połóż łososia.
Znajdź swój sposób na szaszłyki
Przejadły Ci się mięsne szaszłyki? Nabij kawałki łososia na gałązki rozmarynu albo użyj tradycyjnych patyków- warto je najpierw namoczyć w wodzie.
Grilluj na drewnianej desce
Kup specjalną deseczkę do grillowania, namocz ją w wodzie lub whisky, ułóż na niej łososia i rozkoszuj się subtelnym, grillowano-wędzonym aromatem MOWI.
CHCESZ KUPIĆ MOWI?
SPRAWDŹ GDZIE!